Министър Москов: Вотът на недоверие защитава икономически интереси

Министър Москов: Вотът на недоверие защитава икономически интересиВотът на недоверие защитава икономически интереси, които са се вкопали в здравеопазването и които очевидно са защитавани от депутатите от опозицията. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на днешните дебати в парламента по вота. Той отбеляза, че точките от мотивите на опозицията за вота са неистини.
На първо място министърът отхвърли твърденията за нормативен хаос. Той посочи, че са приети няколко промени в ключови закони и огромно количество подзаконови нормативни актове.
Колко са вашите? Нула, обърна се д-р Москов към опозицията. По думите му, когато по време на своето управление не си изработил нито един документ, и два ти се виждат хаос. Министърът се обърна към опозиционните депутати да спазват повелята на Ленин "Пить надо меньше". Изказването му предизвика бурни реакции от страна на народните представители от БСП. Един тях – Таско Ерменков, дори нарече д-р Москов „уличник“ и го попита какво точно има предвид с думите за пиенето. Ето това имам предвид – нерви, озъбени физиономии, плюнка, отговори министърът.
Д-р Москов също така отхвърли и твърденията за прекъснат достъп до лечение на пациентите. Той съобщи, че през тази година са осигурени 641 000 повече направления за специалист, 236 000 допълнителни профилактични прегледи за деца и над 5 млн. повече изследвания.
Министърът отхвърли и обвиненията, че у нас 47% от разходите за здраве са доплащани от джоба на пациентите. Той отбеляза, че от опозицията се позовават на доклад на Световната банка. По думите му обаче, анализът на банката е правен въз основа на данни от 2007 г.
По отношение на обвиненията, че държавата бяга от ангажиментите си към здравеопазването, като не заплаща пълния размер на вноската, д-р Москов каза, че това не е така. Според него за първи път се е регламентирал законово нарастващият ангажимент на държавата всяка година. Според него благодарение на това тази година в бюджета на НЗОК влизат допълнително 66 млн. лв. Увеличават се и парите на МЗ за лечебна дейност, добави той.
По думите на д-р Москов лъжа е твърдението, че се налагат финансови ограничения на лечебните заведения. Той отбеляза, че правителството на Борисов е отделило за здравеопазване 554 млн. лв. повече от това на Орешарски през 2014 г. Според него през 2014 г. бившето правителство е ощетило всяка една болница с 1,6 млн. лв. Дали сте им 750 000 лв. по-малко за труд и работна заплата и 750 000 лв. по-малко за лечение, отбеляза той. Д-р Москов също така отрече твърдението, че се увеличават дълговете на болниците. По думите му те са намалели с 4 млн. лв.
По отношение на критиките, че не се прави нищо в сферата на електронното здравеопазване, д-р Москов каза, че има няколко готови документа – концепция за развитие, анализ, технически спецификации и др. Той заяви, че предстоят тръжните процедури и системите ще бъдат въведени до края на тази година.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД