Няма да се увеличава задължителната минимална продължителност на преглед при лекар

Няма да се увеличава задължителната минимална продължителност на преглед при лекарИнформацията, публикувана в някои медии, че през националната здравна карта се увеличава задължителната минимална продължителност на преглед при лекар в извън болничната помощ на 30 мин., е невярна. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там информират, че задължителната минимална продължителност на един профилактичен преглед и преглед при диспансеризация е 15 мин.
Срокът е определен в чл. 3 на Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризации към МЗ, още през 2005 г. и не е променян досега.
Нито един друг нормативен акт на МЗ не определя и не обсъжда продължителността на профилактичните прегледи и прегледите за диспансеризация, се казва в съобщението. Цитираната средна продължителност от 30 мин на преглед е използвана единствено само като метод за определяне на необходимия брой специалисти средно за страната и не е предвидено и не се предвижда да бъде заложено като изискване за минимална продължителност на преглед при специалист, категорични са от министерството.
От МЗ отхвърлят твърдението, че през здравната карта се определя максимален брой на пациентите на един личен лекар. От там отбелязват, че методиката за определяне на нужният брой лични лекари в България за осигуряване на оптимален достъп на населението до тази услуга се базира на показател за осигуряване на достъп – среден брой обслужвано население, според който на 1500 души да се пада поне един личен лекар. Това е средна норма, която държавата си поставя за цел да осигури, за да подобри достъпа на своите граждани до общопрактикуващ лекар. По подобен принцип са изчислени и нуждите на българските граждани специалисти в извънболничната помощ.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД