И други европейски държави имат проблем с имунизационния си календар

И други европейски държави имат проблем с имунизационния си календарПроблемите на имунизационния календар в България през последните две години са част от европейска криза за ваксини. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който взе участие във форум, посветен на имунизациите. Той се позова на специален доклад на Европейската комисия от края на 2015 г., според който има проблем с имунизациите в няколко страни, като Англия, Франция, Хърватия, Испания и Полша. Проблемът е свързан с достатъчните количества шествалентна ваксина, като тази ситуация е породена от трудности в производството на компонента срещу коклюш.
Д-р Москов посочи, че като се изключи забавянето на реимунизацията при два набора 6-годиишни деца. България стои добре от гледна точка на охраната на задължителния имунизационен календар.
Министърът каза, че страната ни е организирала тръжна процедура за доставка на ваксини, които да задоволят нуждите ни за 2016 г. и да покрият пропуснатите имунизации и реимунизации през 2014 г. и 2015 г. Според него той е получил уверения от страна на фирмите, че ще се явят на търга. По думите му, ако се получи отново някакъв проблем държавата ще търси своите допълнителни методи за осигуряване на нужните препарати.
Д-р Москов съобщи, че има обществена поръчка за 121 000 дози монохепатитна ваксина, което осигурява ваксинацията на 65 000 новородени. Страната притежава и резерв от 20 000 дози. МЗ поръчва също така 145 000 дози четирикомпонентна ваксина, за да се осигури имунизацията на всички пропуснати деца през 2014 г. и 2015 г. Поръчката е и за 121 000 петкомпонентна ваксина и 214 500 дози шесткомпонентна ваксина, които осигуряват имунизацията на набор 2016 г. плюс 10% резерв.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД