Хирурзи спасиха жена с огромен тумор в малкия таз

Хирурзи спасиха жена с огромен тумор в малкия тазХирурзите и ортопедите от болница „Софиямед“ спасиха 65-годишна жена с огромен тумор в областта на малкия таз. Това съобщиха от лечебното заведение. Пациентката постъпва в болницата по повод болки в областта на долната част на корема и тазовите кости, които специалистите доказват, че са предизвикани от изместване и притискане на съседните органи от значителна по размери формация.
Преди 25 г. дамата е претърпяла операция по повод на доброкачествено новообразувание в областта на дясната тазова половина, което се оказа, че е рецидивирало и предизвиква силните й болки.
Поради локализацията на формацията в малкия таз и непосредствената близост на тумора с пикочен мехур и право черво, както и притискането на тези органи и големи нервни стволове се наложи да я оперираме в условия на относителна спешност, коментира участвалия в операцията проф. д-р Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ „Софиямед“.
Случаят е истинско клинично предизвикателство, както поради специфичното разположение на туморната формация, така и заради тежките сраствания, дължащи се на предходната операция. След интердисциплинално клинично обсъждане, лекарите предприемат нетрадиционен подход. Взето е решение операцията да се извърши от екип, съставен от хирурзи и ортопеди, като за освобождаването на тумора от съседните органи е използвана авангардна ендоскопска методика само през три миниатюрни отвора. Новообразуванието е премахнато успешно през малък разрез в долната част на корема.
Сложната операция проф. Стоков извършва в екип с коремни хирурзи, които казват, че подобни операции са животоспасяващи за пациентите, тъй като при образувания, дори доброкачествени, с подобни размери се получават сериозни сраствания с важни органи, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД