Рискът от „Зика” у нас все още е нисък

Рискът от „Зика” у нас все още е нисъкВ момента рискът от разпространение на вируса „Зика“ на територията на страната е нисък. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там се позовават на доклад и на анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, както и на доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Според информацията ниската степен на риска в момента се дължи на зимния сезон, през който на европейския континент няма наличие на комари.
Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването, отчитат от министерството. Ето защо от МЗ въвеждат чрез регионалните здравни инспекции няколко превантивни мерки
От ведомството информират, че ще проследяват внимателното ситуацията в Латинска Америка и ще взимат активно участие в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на СЗО. Инструктират се здравните власти да подават на населението точна и навременна информация, като се избягва създаването на паника и страхове. Планира се организирането на срещи с общопрактикуващите лекари и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.
От МЗ смятат на изготвят писмо-указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти-биолози от РЗИ и НЦЗПБ. От там отбелязват, че такова писмо се изпраща регулярно от МЗ в периода февруари - март, но тази година следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки.
Отчита се и нуждата от укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест - nucleic-amplification test. Според МЗ това ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД