Драстично по-кратки ще станат сроковете за експертиза за нетрудоспособност

Драстично по-кратки ще станат сроковете за експертиза за нетрудоспособностТЕЛК ще бъде закрит, а хората с увреждания ще бъдат оценявани дали могат да работят. Здравният министър д-р Петър Москов обеща драстично по-кратки срокове за издаване на експертиза за неработоспособност. Решението за степен на увреждане ще се дава за седмица, след като системата за експертизата бъде реформирана. Идеята на МЗ е ТЕЛК в сегашния си вид да престане да съществува и да бъде заменен от други две комисии - за медицинска експертиза и за социална оценка.
В медицинските комисии ще могат да участват всички лекари с необходимия стаж и квалификации по специалността си. Сега лекарите в ТЕЛК нямат право да работят другаде. В бъдеще експертизата ще се прави от лекари, които работят и в болница и които ще получават допълнително възнаграждение за определяне на степента на инвалидност.
Ключов момент в реформата на ТЕЛК е трудовата оценка, която ще определя дали дадено лице може да работи. Оценката ще се извършва от комисия към НОИ, която ще се произнася за работоспособността на човек, както и какъв тип заетост е подходяща за него. Целта е да се даде възможност на хората преди всичко да работят, а не след инвалидизиране социалното осигуряване да им предоставя пенсия и другите системи като пазара на труда да не се интересуват повече от тях, коментира социалният зам.-министър Гълъб Донев. Извън тази оценка ще са само децата и хората в пенсионна възраст, казва той. Тези, които се върнат на работа, няма да имат право на пълна инвалидна пенсия. В случай че увреждането им е довело до намаляване на заплатата им, то те ще бъдат компенсирани с интеграционни добавки. Тепърва ще се преценява обаче каква част от парите ще бъдат орязани, като бизнесът предлага хората, които работят над 6 часа, да не получават пенсия за инвалидност, а право на пълна такава да имат само тези, които заради болестта си се трудят до три часа.
Според председателя на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, промяната ще ускори процеса за издаване на решения. Човек ще излиза от болницата с епикриза, която, ако бъде допълнена със степен на увреждане, на практика няма да е нужно да се минава пред друга институция. С тези документи хората ще могат да се насочат към социалните служби. С промените мисля, че корупцията ще намалее, тъй като се предвиждат и промени в самата оценка на експертизата на вида и степента на увреждането, като се използва класификацията на СЗО. Тя дава много точна оценка за всяко състояние и връзката му със заобикалящата ни среда и не остава много място за интерпретации от страна на комисиите. Така би трябвало да се отстрани субективният фактор, казва той.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация пък отбелязва, че досегашната форма, в която съществуват ТЕЛК-овете, не пази интереса на пациента. Като замисъл идеята не е лоша, защото ще отпуши и облекчи системата и ще разруши една изключително тромава и недружелюбна, да не кажа унизителна и отвратителна за хората система. Но дяволът е в детайлите и затова трябва да се види по какъв начин ще се случи това, заявява той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД