„Мръсна война”, нарече ситуацията около ваксините министър Петър Москов

„Мръсна война”, нарече ситуацията около ваксините министър Петър МосковВаксината "Пентаксим" е безопасна, не вреди на здравето, отговаря на всички изисквания и ще продължава да бъде прилагана в България. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод твърдения в медиите, че петвалентната ваксина, която страната ни внесе от Турция е опасна и е забранена за употреба у нас. Той нарече "лъжа" информациите, че препаратът ще бъде забранен и че прокуратурата ще го спре от употреба.
Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС.
Още повече, че ваксината "Пентаксим" е тази, която се използва в най-много европейски държави, заяви д-р Москов. Той нарече ситуацията около ваксините мръсна война на икономически интереси, която не бива да засяга спокойствието на хората за децата. По думите му ваксината "Пентаксим" е част от задължителния имунизационен календар на децата в България и отговаря на всички изисквания. Ето защо тя ще продължи да бъде прилагана, както е правено и досега, добави министърът.
Д-р Москов каза, че е говорил с прокуратурата тази сутрин и информира, че те ще направят изявление във връзка със случая. Прокуратурата направи тази проверка. През цялото време тя е била съвместна с министерството. Заедно сме я правили и установили по различни анонимни или неанонимни сигнали, че това не е така. Тя беше съсредоточена върху другата ваксина. Много добре знаете, че има друга ваксина - против хепатит, която стои на склад. При евентуална бежанска криза, природно бедствие или подобни. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на това нещо. Те са абсолютно сертифицирани и те са ваксините, които се прилагат в целия ЕС, заяви той.
Междувременно от Върховната административна прокуратура (ВАП) излязоха със съобщение по случая с ваксините от Турция. От там информираха, че те са извършили проверка след самосезиране по медийни публикации. Съобщението на прокуратурата засяга забранената за употреба у нас ваксина срещу хепатит Б – Еувакс. Дози от този препарат ни бяха дарени от Турция, заедно с петвалентанта ваксина.
След изискано становище от страна на ИАЛ по отношение на информацията, че Еувакс Б не е разрешена за употреба в страната, прокуратурата е отправила указание към д-р Москов и директора на лекарствената агенция доц. Асена Стоименова да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба. ВАП е изискала от двамата писмено уведомление за предприетите от тях мерки.
Установено е, че и понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.
Информацията беше потвърдена от зам.- министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. "Еувакс"-ът изобщо не е пускан и няма как да се спре нещо, което не е пуснато в употреба. Имаше и някакви публикации, че ДАНС били влизали в склада на Министерството на здравеопазването. Не, ИАЛ ходиха, и то за втори път, за да броят ваксините срещу Хепатит Б и всеки път установяват, че няма използвани от тях. Тази ваксина трябва да има разрешение от ИАЛ - така се процедира всеки път. След като няма такова решение, тя не е използвана, коментира той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД