Министър Москов: Настъпили сме интереси за 700-800 милиона лв.

20160108Petar MoskovВ медиите има много неверни публикации по отношение на здравеопазването и това, което се случва с него, заяви днес министър Петър Москов в интервю за национална телевизия. Той бе запитан за материал от днешната преса, според който новите киберножове събират прах и не работят. Министърът заяви, че това е невярна информация и напомни, че в УМБАЛ "Св. Рилски" вече са направени няколко операции на пациенти. По думите му тече процеса по подаване на документи за разрешаване на работа с апаратите от другите болници и се очаква този процес да приключи в рамките на тази седмица.
Има клинична пътека за радиохирургия и в момента, в който има подаден такъв пациент - касата заплаща, добави той.
Министърът също така коментира и информацията, че болният ще чака два месеца, за да получи направление за специалист. По думите му, подобни статии са в резултат на нарушаването на нечии интереси. В момента само в сферата на здравеопазването сме настъпили интереси за около 750-800 млн. лв. Директни интереси, които до този момент не са били в полза на общественото здраве, на данъкоплатците или на системата. Много хора пишат много неща. Но да кажем следното. С наредбата за диспансеризация всеки български гражданин ще получи своето гарантирано право на поне едно направление при специалист и вече няма да има значение дали отивате в началото или в края на месеца, стига да сте редовен платец на здравната каса. Второ, с наредбата за диспансеризация освен всичко останало вече касата ще плаща хистологичните изследвания на биопсични проби от храносмилателния ви тракт и млечната жлеза - т.е. най-масовите онкологични заболявания. Ако правите аналогия с това, което сте чели - няма нищо общо. Моля повярвайте ми, защото едното е документ на сайта на МЗ, а другото е писание в сайта "Гошо и аз", заяви той.
Министърът добави, че е необходимо да се извършат промени в медийната регулация. Според него в България трябва да се въведе английският модел - с допълнителен регулатор, който дава яснота за финансовата структура на медиите, за собствеността и концентрацията на тази собственост.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД