Таксата за майки в болниците нарушавала правата на децата

 Таксата за майки в болниците нарушавала правата на децатаОт 5 до 150 лв. на ден трябва да плащат майките за престоя си в болница, за да бъдат заедно със своите новородени деца.
Майката като придружител се таксува като здравно неосигурено лице и затова трябва да заплаща престоя си в лечебното заведение. Всяка болница сама определя колко да струва той.
Милена Николова от Национална мрежа за децата е категорична, че таксата нарушава правата на децата. По думите й сумата се оказва непосилна за повечето семейства и така много бебета ще останат сами в болничните заведения.
Не всички хора могат да си позволят такава сума. По принцип всеки има право да го придружава някой в болницата, най-вече децата, тъй като те не могат да покрият сами всички свои нужди“, посочи Николова.
Тя изтъкна, че децата трудно биха понесли отсъствието на родителите си. Те не могат да се справят сами в болницата и често се плашат от лекарите и медицинските сестри. Според нея децата до 12 години задължително трябва да имат придружител.
Децата не могат и не бива да бъдат сами в болничните заведения, тъй като това е среда, която не е тяхната нормална ежедневна среда, а среда, която им носи стрес и в този ред на мисли задължително трябва да имат някой близък възрастен, допълни Николова.
Тя посочи още, че бащите също са родители и полагат грижи за децата си. Често обаче им е се отказва да придружават децата си в болниците.
Услугите в болниците не отговарят на таксите за престой на придружители, каза още експертът от неправителствената организация. Често медицинският персонал не дава достатъчно информация за състоянието на пациентите си и това създава допълнително напрежение у децата.
Затова те имат съществена нужда от близък човек, когато се борят за здравето си, напомни още Милена Николова.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД