Бюджетът за болнична помощ ще е 1.343 млн.лв.

Бюджетът за болнична помощ ще е 1.343 млн.лв.Парите на болниците за ноември 2016 г. ще бъдат платени чак през 2017 г. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.
Пред надзорниците директорът на финансовата дирекция Ганка Аврамова обяснява, че мярката е заради въвеждането на предварителния и внезапния контрол след 1 април 2016 г. Така месеците на дейност, която предвиждаме да се плати, е седем – април, май, юни, юли, август, септември и октомври, казва тя. По думите й това е договорено принципно с БЛС. Въпреки това, дали мярката ще бъде приложена, ще стане ясно след подписването на НРД.
Бюджетът за болнична помощ за 2016 г. е в размер на 1,343 млн. лв., като от касата поясняват, че най-вероятно към тази сума ще бъдат прибавени и 190 млн. лв. от резерва на НЗОК. Тези допълнителни средства ще бъдат разпределени между месеците от април до октомври.
От заседанието също така става ясно, че за четирите месеца до влизане в сила на новия НРД – декември, януари, февруари и март, между болниците ще бъдат разпределяни по 106 768 909 млн. лв. на месец.
След края на заседанието Аврамова каза, че бюджетите на болниците за тези месеци ще бъдат образувани на исторически принцип, на база достигнатите от тях обеми, а не средномесечен разход за цялата година. Предложенията за точните цифри са подадени от директорите на РЗОК.
Представителят на КНСБ в Надзорния съвет д-р Иван Кокалов отбеляза, че до 1 април болниците ще работят по сегашните правила. Ще си имат бюджети и лимити и няма да се плаща надлимитната дейнос, уточни той. Д-р Кокалов добави, че никога не е одобрявал да има лимити. По думите му сумата от близо 107 млн. лв. на месец е определена на база средномесечните плащания към болниците за тази година.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД