Студенти-медици от Пловдив лекуват роботи

Студенти-медици от Пловдив лекуват роботиСтудентите от Медицински университет - Пловдив са първите в страната, които имат шанс да лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център.
В импровизираното спешно отделение на МУ-Пловдив студентите имат възможността да приложат своите умения на практика върху медицински роботи, които имат реални жизнени функции, съобщават от висшето учебно заведение.
Например с помощта на зададена команда от компютър роботът може да предизвика кашлица. Компютъризираните манекени дишат, имат кръвно налягане и пулс. Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни и деца, но и бебета, както и жени в напреднала бременност.
С тях може да бъде пресъздадено всяко патологично, всяко критично състояние, всяка болест, обясни доц. д-р Благой Маринов, който е директор на тренировъчния център и преподавател в МУ-Пловдив. Той допълни, че върху манекените могат да се правят всякакви интервенции и върху тях могат да се оценяват знанията на студентите в края на курсовете на обучението по медицина.
Благодарение на новата методика на обучение студентите се сблъскват с остри състояния като пневмоторакс, оток на ларинкса, научават се да извършват сърдечен масаж и да обдишват пострадали.
Бъдещите лекари признават, че се радват да имат възможността да лекуват не само на хартия.
„В зависимост от действията на студентите "пациентът" може да се подобри - ако са правилни или да се влоши - ако са неправилни или ненавременни“, допълни доц. Маринов.
Компютърът отчита грешките на студентите, а на монитора се виждат показателите на пациента във всеки един момент.
Тренировъчният център на МУ- Пловдив е предназначен за обучение на студенти от четвърти и пети курс.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД