436 541 300 лв. ще получи здравното министерство през 2016 г.


436 541 300 лв. ще получи здравното министерство през 2016 г. Депутатите одобриха на второ четене в пленарна зала Закона за държавния бюджет за 2016 г. в частта му за Министерството на здравеопазването. Парите, които ще получи ведомството на д-р Петър Москов останаха така, както бяха заложени в законопроекта, предложен от Министерски съвет – 436 541 300 лв.
Пред Zdrave.net председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова отбеляза, че има леко вътрешно преразпределение на средствата по пера. 12 млн. лв. от парите за промоция, превенция и контрол на общественото здраве се прехвърлят по перо диагностика и лечение, като ще бъдат използвани за заплати. Д-р Дариткова обясни, че това се прави, за да се увеличат в началото на 2016 г. възнагражденията на работещите в спешната помощ.
Междувременно депутатът от БСП д-р Емил Райнов коментира, че от опозицията не са си правили труда да правят предложения по бюджета на здравното министерство, защото за една година няма никаква чуваемост от страна на управляващите.
По думите му бюджетът на МЗ за 2016 г. повтаря миналогодишния.
Цялото увеличение отива към разходите за персонала в спешна помощ. Иначе общите разходи за персонал са в размер на 190 млн. лв., а капиталови разходи - 15 млн. лв. По области на политики и бюджетни програми 70,8 млн. лв. са отделени за промоция, превенция и контрол на общественото здраве, близо 329 млн. лв. за политики в областта на диагностиката и лечението, 24,9 млн. лв. за лекарствени продукти и медицински изделия. За администрация са предвидени 11,9 млн. лв.
Народните представители не одобриха предложението на депутатите от Реформаторския блок парите за Фонд „Асистирана репродукция" да бъдат увеличени двойно през следващата година. В момента те са 12 млн. лв., а бе отправено искане за 24 млн. лв.
С удвояване на парите за фонд „Ин витро“ ще се запълнят 30 класни стаи годишно. Само до средата на тази година са родени 450 бебета след ин витро процедура, финансирана от този фонд. Така Настимир Ананиев от Реформаторския блок защити предложението за увеличаване на парите. По думите му това е стъпка за справяне с демографската криза.
Подпомагането на хора с репродуктивни проблеми трябва да е национална политика, каза Ананиев. В момента има 2000 чакащи и 1800 одобрени двойки, добави още той. Според него необходимите за увеличението 12 млн. лв. могат да бъдат осигурени с постигане на по-ефективна събираемост на акцизите.
От трибуната Ананиев обърна внимание и призова за подкрепа от ГЕРБ, но такава не бе получена и 11 гласа не достигнаха за приемането на предложението.
Депутатите не харесаха и предложението на колегите си от ДПС за отделяне на капиталови разходи в размер на 25 млн. лв. От ДПС се мотивираха, че увеличението може да се използва за изграждане на инфраструктура за нуждите на спешната медицинска помощ и за изграждане на центрове на комплексно обслужване на деца с хронични заболявания и увреждания.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД