300-350 болни от хепатит С ще бъдат лекувани годишно с нови безинтерферонови терапии

300-350 болни от хепатит С ще бъдат лекувани годишно с нови безинтерферонови терапииМежду 300 и 350 пациенти с хепатит С годишно ще могат да бъдат лекувани с новите безинтерферонови терапии след като бъде договорена цената на лекарствените продукти. Това съобщиха пред журналисти днес националният консултант по гастроентерология проф. Людмила Матева, председател на Българската асоциация за изучаване на черния дроб и проф. Крум Кацаров, председател на Българското гастроентерологично дружество. По техните думи има разбиране от страна на касата и Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти за предимствата на тази терапия, преговорите продължават и вероятно ще бъде постигната цена „която е приемлива“.
В отговор на журналистически въпрос за подхода при определянето на пациентите, двамата специалисти увериха, че „критериите ще съответстват на възприетите от Европейската асоциация за изучаване на черния дроб, които са разумни“. Бихме искали да лекуваме повече пациенти и сме оптимисти, че ще имаме тази възможност още от началото на 2016 г., подчертаха проф. Кацаров и проф. Матева.
Не трябва да говорим единствено за лечение, много по-съществено е да обърнем внимание на необходимостта по-скоро да имаме утвърден Национален хепатитен план, в който фокусът да бъде поставен върху превенцията и скринингът, подчерта националният консултант. По нейните думи, много европейски държави, сред които и съседна Румъния са приели национални програми за борба с хепапитите и вече имат значителен напредък в ограничаването на инфекцията и нейните усложнения.
Националните хепатитни планове са много съществен компонент в здравната политика на повечето европейските страни – Шотландия, Франция, Испания, Германия, Португалия вече изготвиха такива национални програми, за да се реализират те обаче е необходима политическа воля, подчерта проф. Маркус Пек, генерален секретар на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб. СЗО е утвърдила като свой приоритет пълната ерадикация на хепатитната инфекция в Европа до 2030 г., а добре действащите национални планове са основен инструмент по пътя към постигането на тази цел, допълни проф. Пек. Предимствата на новите безинтерференови режими при хепатит С са значителни, те са много по-щадящи за болния, по-краткотрайни са – продължителността на терапията е само 12 седмици, и в крайна сметка се оказва, че са икономически по-изгодни, защото предотвратяват тежки усложнения, за които е необходимо скъпоструващо допълнително лечение, коментира още той. Проф. Пек взе участие като гост лектор в Националната конференция по хепатология, която бе посветена на темата за усложненията на чернодробната цироза.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД