Да се премахне възможността за избор на екип, искат лекари

Да се премахне възможността за избор на екип, искат лекариПрактиката „избор на екип“ в сегашния си вид трябва да се отмени, защото се е превърнала в рекет. Това казва доц. Радосвет Горнев, шеф на Клиниката по обща хирургия в УБ "Лозенец". По думите му това не е начин да се стимулират лекарите и ако е въведена с цел да се избегне корупцията, то тогава тя не е постигната. Заплащането на оператора трябва да се определя от броя и тежестта на извършените операции и въобще процедури - толкова е лесно, коментира той.
Доц. Горнев също така заявява, че е необходима система за по-добро заплащане на специализантите.
Те не са толкова много и е напълно във възможностите на 3,2 млрд. лв. общ годишен бюджет за здравеопазване да им се осигури достойно заплащане. Вероятно за 5 г. специализация става дума за не повече от 10 млн. лв. Така държавата може да осигури тези специализанти за гражданите си, а не след 5 г. чрез сини карти да внася специалисти от страни извън ЕС с преференциално заплащане, отбелязва той. Според него не бива да чакаме да стигнем нивото на дефицит на Великобритания и Германия, които с неизмеримо по-високи финансови ресурси пак не могат да се справят с липсата на кадри.
По думите на доц. Горнев абсолютно несправедливо е пациентите включително и онкоболните да плащат т.нар. скъпоструващи консумативи. Той казва, че това създава неравен достъп до високотехнологична хирургия. Да не говорим, че създава условия за търговия между фирми, лекари и пациенти, а още по-малко за това, че при липса на стриктен контрол дава възможност за внос на консумативи със съмнителен произход и качество. Не е все едно дали пациентът може да си осигури платно за операция при херния или съшивател при операция от рак на дебелото черво, коментира лекарят.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД