Кампания за перфектно зрение започна в университетите у нас

Кампания за перфектно зрение започна в университетите у насКампания за перфектно зрение започна в университетите у нас. Тя се провежда в рамките на програма „Право на зрение 2020“ на Световната здравна организация. Приоритет в нея са т.нар. рефракционни аномалии – късогледство, астигматизъм и далекогледство. Това са най-честите лечими нарушения на зрението. Хората с тях имат влошено качество на живот – виждат лошо наблизо, надалеч, трудно шофират, имат главоболие, и често не знаят, че аномалиите са напълно отстраними.
Целта на кампанията е информиране на младите как да се грижат за зрението си и да живеят без очила.
Тя включва срещи, интерактивна част, въпроси, отговори и възможност за преглед. Първите висши училища, участвали в кампанията, бяха УНСС, Националната спортна академия и Нов български университет. Темата бе лазерната корекция на зрението – процедура, към която в последните години има огромен интерес. Това е и най-често избираната хирургична процедура в света. Лектор бе доц. д-р Борислав Кючуков, доцент в Медицински университет – София.
Фокус в тази кампания е младото око. Това е възрастта, в която лазерната корекция е възможна и най-подходяща, обясни доц. Кючуков. Той добави, че към тази процедура трябва да се подхожда сериозно, отговорно и с реалистични очаквания. Специалистът обясни, че след лазерната корекция има 6-месечен период на проследяване, в който се правят поне 3 контролни прегледа. Преди нея има също 3 прегледа, включително и на разширени зеници. Лазерна корекция не се извършва 24 часа след разширяване на зениците, защото няма да даде най-прецизен резултат. Много хора не знаят това и се подлъгват по оферти „2 в 1“ – екскурзия в чужбина плюс операция, след което разочаровани разбират, че отново трябва да пътуват за контролни прегледи, каза още той.
Доц. Кючуков посъветва всеки, който се е решил на тази корекция, да пита своя хирург: от колко време се занимава с лазерни корекции, колко е извършил, с каква апаратура работи, кой осъществява техническата й поддръжка. Добрата корекция зависи от няколко фактора: ако апаратурата е най-нова и модерна, а специалистът има малък опит, резултатът може и да не е най-добрия. Същото се случва и ако специалистът има голям опит, но работи със стар лазер, обясни той. Важно е пациентът да се види и да разговаря с хирурга си поне веднъж преди операцията, защото в много клиники той вижда лекаря едва по време на самата процедура, което не е напълно коректно.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД