Искат увеличаване на изследванията на гликиран хемоглобин за пациенти с диабет

Искат увеличаване на изследванията на гликиран хемоглобин за пациенти с диабетДвете изследвания на гликиран хемоглобин, заплащани за година от здравната каса, са абсолютно недостатъчни за ефективния контрол на пациентите с доказан диабет и е необходимо да бъдат увеличени. Това заяви на пресконференция днес доц. Даниела Попова, ръководител на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.
В допълнение специалистката уточни, че този показател е изключително важен и актуалните международни ръководства препоръчват 4 изследвания на година. Над половината диабетици у нас не достигат до прицелните нива на кръвната захар, съдовите усложнения на диабета стават все по-чести и всичко това идва да покаже, че е необходимо да преосмислим начините и подходите за проследяване на заболяването, каза още доц. Попова. По нейните думи не по-малко важно е, че 7% от хората у нас са в състояние на предиабет, което също налага сериозно наблюдение и системен контрол на гликирания хемоглобин.
Българинът има необходимост да формира друга нагласа и да изгради друга култура на хранене, ако е в състояние на предиабет или е с доказан диабет, посочи доц. Попова.
Тези състояния предполагат рационално хранене, което съвсем не означава, че това, което те консумират, трябва да е с неопределен или неприятен вкус и вид, подчерта тя.
Тази година Световната здравна организация и Международната диабетна федерация отправят призив Световният диабетен ден за премине под мотото „Сладко е. Без захар”. Двете авторитетни организации препоръчват хората по цял свят да се насочат към постигането на една важна цел: да бъде намален приемът на захар до 5% от дневния енергиен прием или до 6 чаени лъжички захар на ден. Това според специалистите означава, че препоръчителното дневно количество захар е общо 30 гр. с цялата храна, равностойни на 120 калории. За сравнение до неотдавна е била приемана стойност на захарта до 10% от дневния енергиен прием, но заключенията на експертите обосновават двойно намаление на това количество, бе съобщено още на пресконференцията.
Твърде важно е хората да се научат да подбират храни с т.нар. „бавни въглехидрати”, които имат нисък гликемичен индекс, посочи доц. Даниела Попова. Бялата рафинирана захар трябва да остане назад в дневното меню и да бъде заменена от кокосова и нерафинирана тръстикова захар, както и от естествения подсладител стевия. Храни, богати на фибри, също трябва да бъдат застъпени, което означава по-големи количества сурови плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, нискомаслени сирена и млека, пектин, брашно от лимец,  допълни още диетологът. Хората с диабет трябва да знаят, че е много по-адекватно да посрещнат една хипогликемична криза с мед, отколкото в такива случаи да посегнат към шоколада или чашата с кока-кола, подчерта тя.
От днес до 14 ноември – Световния диабетен ден, в цялата страна ще бъдат организирани различни прояви, посветени на превенцията на заболяването. В столицата ще се проведе спортно състезание – масов крос, а фармацевтична компания ще реализира благотворителна кампания за измерване нивата на гликирания хемоглобин на 15 000 диабетици.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД