Инвазивни кардиолози готвят декларация заради липса на основна пътека в пакета от здравни дейности

Инвазивни кардиолози готвят декларация заради липса на основна пътека в пакета от здравни дейностиПри въвеждането на нормативни промени, които засягат дадена медицинска дейност, да се търси мнението на специалистите, които са най-компетентни в съответната област, съвместно с националните консултанти. Декларация в този смисъл ще бъде изготвена от името на Дружеството по интервенционална кардиология до дни. Това е решено на конгреса на дружеството, проведен през уикенда в столицата.
Причината за решението е проектонаредбата за определяне на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата. Във варианта, публикуван на страницата на МЗ за обществено обсъждане, липсва една от основните пътеки в областта – КП 45 „Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечносъдови заболявания, алармираха членове на Дружеството. По думите им, никой не се е консултирал с дружеството по отношение на промените. Част от дейностите, извършвани досега от инвазивните кардиолози, според документа вече няма да се извършват от тях, а ще бъдат обект на хирургично лечение.
Т.е. най-просто казано, няма да се слага стент, а ще се прави байпас на съответната артерия, а разликата е горе-долу от земята до небето, обясниха специалисти, с уточнението, че промяната е направена без никакво обяснение.
Според специалистите, в случая е направено грубо нарушение на медицинската дейност, което трябва да бъде коригирано, а за в бъдеще трябва да бъде въведен механизъм, чрез който подобни промени задължително да се консултират не само с националния консултант, а и със съответното медицинско дружество.
Зад декларацията застават и двама национални консултанти – по инвазивна и по обща кардиология.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД