Италианският здравен министър подкрепи данъка „вредни храни”

Италианският здравен министър подкрепи данъка „вредни храни”Министърът на здравеопазването на Италия Беатриче Лоренцин подкрепя предприетите от България мерки за ограничаване консумацията на храни, съдържащи нездравословни количества от определени вещества. Това става ясно от прессъобщение на българското здравно министерство.
Темата за  храненето и начинът на живот е предмет на обсъждане на провелата се в Милано двудневна конференция на тема „Изхранване на планетата, здравословно хранене“. Тя е организирана рамките на международното изложение ЕКСПО 2015.
На форума от българска страна присъства зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който е провел среща с Беатриче Лоренцин и делегати от различни страни.
Основна тема в разговора е било здравословното хранене и възможностите за въвеждане на законодателна регулация с цел намаляване на хроничните незаразни болести и смъртността. В тази връзка д-р Шарков е представил въвеждането на данък обществено здраве в България и е запознал делегатите на конференцията с правителствената програма „За здраво поколение”, която е насочена и към физическата активност.
Зам.-здравният министър е отбелязал, че нашата страна очаква потреблението на гражданите на храни и напитки да бъде насочено към безвредни за здравето стоки. Според него въвеждането на данъка ще наложи промяна в съдържанието на храните в посока намаляване на вредните вещества. По думите му косвената полза за българите ще е подобряване на здравните показатели на населението чрез намаляване на хроничните незаразни болести.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД