Ексминистър скептичен за ползата от данъка върху вредните храни

Ексминистър скептичен за ползата от данъка върху вредните храниОграничаването на вредните храни е преди всичко въпрос на семейно възпитание, а не толкова задача на здравните власти, заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в сутрешния блок на БНТ.
Медикът сподели, че той лично много харесва идеята за допълнително финансово облагане на хранителните продукти, съдържащи прекомерни количества сол, захар, кофеин, таурин и хидрогенерирани мазнини.
Практиката на Стария континент сочи, че в някои страни мярката работи повече от чудесно, но в други не е постигнала желаните резултати. Рано е да се каже какъв ще е ефектът на ставката у нас, посочи д-р Ненков.
Според него хранителната индустрия ще предпочете да плаща такъв данък, но не и да престане да влага рискови за здравето вещества в продуктите, защото това ги прави по-вкусни и желани за потребителите.
Компаниите произвеждат гадости и ще продължат да го правят, щом има кой да ги купува, категоричен бе ексминистърът.
В този ред на мисли е по-съществено да се мисли върху здравното образование на децата, а дори и на техните родители, чрез различни кампании, които да промотират важността на здравословното хранене, завърши Ненков.
От днес започва процедурата по обществено обсъждане на новия налог. Очаква се той да влезе в сила в края на януари догодина. Възможно е да има гратисен период, за да имат време производителите да се приспособят към новите изисквания.
Очакванията са постъпленията от данъка да достигнат 150 млн. лева годишно, а консумацията на вредни храни да се понижи с 30%.
Събраните средства ще се разпределят за обновяване на спортната инфраструктура в училищата, за подобряване на храненето в учебните заведения и за превенция и профилактика на различни заболявания.
Моделът на българския данък е взет от Унгария.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД