НПО-та искат медицинските специалисти в училищата да имат право да лекуват

НПО-та искат медицинските специалисти в училищата да имат право да лекуват
Медицинските специалисти, които работят в здравните кабинети към училищата и детските градини, трябва да имат правото и задължението да осъществяват предписаното от специалист лечение на децата с хронични заболявания. Това се казва в писмо на ендокринолози и организации на родители, изпратено до медиите.
От Сдружение Асоциация Хипофиза, Сдружение „За инсулинови помпи” и Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България” отбелязват, че в  момента медицинските специалисти извършват такава дейност само "на добра воля", но нямат подобно задължение. Изключително благодарни сме на медиците, които поемат тези ангажименти, но смятаме, че това не трябва да зависи от личния им морал и добра воля, а да е тяхно задължение, уредено нормативно, посочват организациите и отбелязват, че част от тези ангажименти в момента се поемат от личните асистенти, на които също плащат с данъците си - както и за работата на медицинските специалисти в училища и детски градини.
Родителите припомнят, че на сайта на МЗ бе публикувана наредба, с която се променят задълженията на работещите в здравните кабинети медици. Там обаче не е регламентирано лекарите и сестрите да извършват лечение на децата с хронични заболявания, а само наблюдение. „Настояваме в окончателния вариант на Наредбата да се регламентира  медицинските специалисти в детските заведения да извършват не само профилактика и промоция на здравето, но и лечение, назначено от други медицински специалисти”, се казва в писмото на трите организации.
Организациите отбелязват, че за допълнителните задължения, които ще се струпат върху медиците, те следва да получат по-добро възнаграждение. При досега действащото законодателство децата в специална градина или училище получаваха 3 пъти по-висока субсидия в сравнение с издръжката, която държавата плаща за дете в масово училище. След като с приемането на Закона за предучилищното и училищното образование тези училища ще бъдат закрити, логично би било по-високата субсидия да следва „специалното” дете в масовото училище. Така ще може да бъдат осигурени средства за допълнително възнаграждение на медицинското лице, посочват те.
Мнението на родителите е подкрепено от Варненско дружество по детска ендокринология. В писмо до МЗ председателят на дружеството проф. д-р Виолета Йотова заявява, че е необходима промяна в сега действащата наредба. Тя информира, че в момента родителите на децата с диабет са принудени да ходят по няколко пъти на ден в детските градини и училищата, за да им измерват кръвната захар и да поставят инсулинови инжекции.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД