Около 1100 души чакат за трансплантация

  Около 1100 души чакат за трансплантацияОколо 1100 души – толкова е броят на чакащите трансплантация у нас през последните няколко години. Това стана ясно днес при официалното откриване на Европейската седмица на донорството в столичната „Св. Екатерина“.
В момента за трансплантация на бъбрек чакат 930 души, за сърце – 25, за черен дроб – 43, за бял дроб – 12 и за тънко черво – 1.
От началото на тази година у нас са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви при откриването зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. На практика всеки един донор спасява по няколко човешки живота.
Това е единствената ситуация, при която животът продължава и след смъртта, но не като един, а като няколко живота, заяви той и отбеляза: Лекарите могат да направят трансплантация, но без донори тя няма как да се случи”.
На събитието стана ясно още, че отказите от донорство у нас намаляват, а броят на трансплантациите се е увеличил няколко пъти за последните години. Ние, работещите в тази среда, усещаме, че процесът е видим и всички структури се стремят да помогнат и да покажат най-доброто. Тази година сме направили 6 трансплантации на сърце. Нашите резултати говорят най-добре за нас, заяви доц. д-р Георги Царянски, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болница “Св. Екатерина”.
В момента 56 000 души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан и това е единственият им шанс за живот, отбеляза пък директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев.


„Здравна поща”Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД