От 294 клинични пътеки 204 са заложени изцяло в основния пакет

От 294 клинични пътеки 204 са заложени изцяло в основния пакетПрегледът на клиничните пътеки, който направихме с националните консултанти, установи следното: много често за планов прием например са разписани болни с онкологични заболявания. Само че според нас те не трябва да подлежат на планов прием. Те трябва да бъдат приоритетно лекувани, защото там всеки ден наистина означава, че усложненията могат да бъдат много сериозни. В този смисъл ние сме посочили повече състояния, които да не се планират и отлагат във времето, отколкото в досегашните клинични пътеки. Това обясни директорът на Дирекция „Медицински дейности“ в здравното министерство д-р Ивелина Георгиева във връзка с разпределението на диагнози в основния и допълнителния пакет, покриван от касата.
Първоначалните предложения на министерството за това разпределение са изпратени на лекарския съюз, припомни д-р Георгиева и информира, че се очаква до края на седмицата съсловната организация да върне свои предложения към МЗ.
По същество клиничните пътеки са същите, индикациите, с които лекарите са свикнали да боравят, са за незабавен и за планов прием, но просто състоянията са преподредени. И когато става въпрос за заболявания, които са социално значими – сърдечносъдови, белодробни, заболявания на храносмилателната система, всички състояния, които не могат да бъдат отлагани, всички деца, бременни и т.н., ще видят, че за тях дори няма нужда да гледат индикациите, защото те всички се приемат незабавно. И само състоянията, които наистина медицинската практика показва, че могат да бъдат планирани във времето, съобразени дори ако щете с работния график на пациентите, просто ще бъдат планирани, като ние ще създадем достатъчно добре регулиран ред за следене на този планов прием, обясни експертът.
Тя посочи още, че от 294 клинични пътеки 204 са заложени изцяло в основния пакет, в 67 от тях индикациите са разделени в двата пакета в зависимост от състоянието на пациента и само четири са изцяло в допълнителния пакет. Те не са и заболявания, те са оперативни интервенции, които са свързани с пластично-възстановителни операции, поясни тя.
Запитана как ще се остойностят услугите в двата пакета, д-р Ивелина Георгиева заяви, че това не е работа на здравното министерство, а е предмет на преговори между касата и лекарския съюз в рамките на НРД. Цените на медицинските дейности, било то в болничната или в извънболничната помощ се определят в рамките на договорния процес, който се провежда между съсловните организации – БЛС и БЗС – и НЗОК. Този преговорен процес предполагам ще започне в края на този месец и всъщност в рамките на него ще се договорят цените, каза тя. По думите й, министерството само трябва да определи обхвата на медицинските дейности и пакетите, докато цените са обект на договорния процес.
Експертът информира още, че наредбата за пакетите трябва да бъде качена на страницата на МЗ за обществено обсъждане до края на следващата седмица.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД