Спират употребата на медицински изделия с марката „Силимед”

Спират употребата на медицински изделия с марката „Силимед”Преустановяват се продажбите и употребата на медицинските изделия на производителя „Силимед”, Бразилия. Това става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата. Причината е, че по време на извършена инспекция от германския нотифициран орган, издал СЕ сертификата, в завода на производителя в Бразилия е установено замърсяване с частици на повърхностите на някои от изделията.
Изделията, които покрива прекратеният СЕ сертификат, са силиконови импланти за пластична хирургия, бариатрична хирургия, хирургия за намаляване на телесното тегло, импланти за урология, силиконови импланти за обща хирургия и силиконови инвазивни изделия.
ИАЛ препоръчва изделия от изброените видове да не се имплантират на пациенти до завършване на разследването на случая. От агенцията също така отбелязват, че към момента няма индикации, че вече имплантираните изделия представляват заплаха за безопасността на пациентите. Европейските регулаторни органи за медицински изделия са инициирали тестване на проби от продуктите, за да бъде установено дали съществува риск за здравето на пациентите.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД