Витамин С не намалява риска от настинки

Витамин С не намалява риска от настинкиУчени от Университета в Хелзинкиобявиха, че витамин С не намалява риска от настинки, както се смяташе досега.
Според тях употребата на витамина в някои случаи може само да намали продължителността и тежестта на симптомите на заболяването, но не и да го предотврати.
L-аскорбиновата киселина се e считала за особено ефективна в превенцията и лечението на настинки през последните 70 години.  Резултатите от новото проучване обаче опровергават това.
С цел да се хвърли повече светлина върху този въпрос, учените са прегледали и анализирали данни от Централния регистър за контролирани проучвания и от 72 плацеботеста, в които аскорбинова киселина се използва в доза ≥ 0,2 г / ден.
Проучванията показали, че рискът от респираторни заболявания при приема на допълнителни дози аскорбинова киселина е намалял само с 3%, което е статистически незначително.
Същевременно симптомите на заболяването били облекчени при 8 % от изследваните възрастни и при 14% от децата, приемали витамин С. Ефектът бил най-силен главно при употреба, непосредствено в първите дни от заболяването.Здравна Поща

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД