Мигрената е знак за мозъчно увреждане

Мигрената е знак за мозъчно уврежданеМигрената е знак за мозъчно увреждане, според холандски учени. Опасността, според изследователите, е най-вече за жените.
Холандските учени съобщиха, че са установили връзка между мигрената при жените и признаци на увреждане на мозъчната тъкан при извършен ядрено-магнитен резонанс (MRI). Те стигнали до извода, че мигрената е знак за увреждане на мозъка, след проучване между 203 пациенти с мигрена и още 83 здрави лица.
По-рано, преди това проучване, се е смятало, че мигрената може да доведе до когнитивни увреждания, но този научен труд опровергава хипотезата.
Всички участници в изследването били подложени на физическа проверка, когнитивни тестове и структурирано интервю по телефона чрез което е събрана информация за мигрената и нейното лечение. Използван е и ядрено-магнитен резонанс на мозъка.
Резултатите показали, че докато при мъжете нямало значителни изменения в мозъчната дейност, то при жените обемът нахиперинтензивната тъкан на бялото вещество на мозъка бил значително по-висок – с 23 %.
В последните научни разработки е установена и връзката между мигрената и повишения риск от инсулт, който се появяват в резултат на мозъчните промени.
Въпреки това, според учените, промените в мозъчната тъкан на мигрена понякога се случват и независимо от инсулт. 


Здравна Поща

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД