Няма дa се приватизират болници, реши парламентът


Няма де се приватизират болници, реши парламентътПарламентът отхвърли текстовете от Закона за лечебните заведения, с които се регламентира приватизацията на лечебни заведения. За отмяната на предложението гласуваха 99 народни представители, а двама бяха против. Депутатите мотивираха своето решение с това, че преди да се пристъпи към приватизация е необходимо да се направи обществен дебат, въз основата на анализ.
От ДПС заявиха, че не са срещу приватизацията, но тя не трябва да се прави по предложения от министъра на здравеопазването начин.
Според д-р Тунчер Кърджалиев текстът във въпросния параграф на законопроекта е популистки. По думите му, вмъкването му в Закона, без да е минал на обществено обсъждане е нередно. Той нарече тежък политически гаф поведението това, че предложението на здравния министър не е било одобрено от министъра на финансите. Д-р Кърджалиев напомни, че се наложи премиерът Бойко Борисов да иска от МЗ оттеглянето на параграфа между първо и второ четене.  
 Депутатът от БСП Георги Гьоков пък коментира, че с приватизацията се цели облагодетелстването на определени хора. По думите му, болниците разполагат с много апетитни имоти и тежкото им финансово състояние се поддържа нарочно, за да бъдат приватизирани.
Димитър Байрактаров от ПФ пък отбеляза, че има много порутени клиники, които би било добре да се приватизират. Той обаче каза, че това трябва да стане след анализ. По думите му, правителството на Тройната коалиция е виновно за това в момента да няма национална здравна карта, по която да се прецени кои лечебни заведения могат да бъдат приватизирани. Байрактаров заяви, че неговата партия е говорила с екипа на МЗ да се направи оценка на ситуацията около приватизацията и след това въпросът да бъде гласуван от депутатите.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД