Проект за подобряване на хигиената в училищните тоалетни получи висока оценка

Проект за подобряване на хигиената в училищните тоалетни получи висока оценкаПроектът за подобряване на хигиената в санитарните възли в училищата заслужава висока оценка, защото с неговата реализация очакваме да се създадат условия за намаляване броя на децата, които страдат от увеличен пикочен мехур – т.нар. мегацист. Това заяви д-р Полина Митева, детски нефролог, която през уикенда взе участие в дискусия на лекари, педагози и родители, инициирана от Асоциацията на родители с бъбречни заболявания. В допълнение д-р Митева подчерта, че ранното откриване на заболяванията на отделителната система при децата е една много положителна тенденция в последно време, която е станала факт благодарение на въвеждането на ехографския скрининг при 6-месечните бебета и изследването за протеинурия при по-големите деца.
Мнението на д-р Митева сподели и детският уролог д-р Васил Попов, който отбеляза съществената роля на добрата съвместна работа между нефоролози, уролози и фетални морфолози. Действително, все по-често поставяме точна диагноза навреме, а това дава възможност за навременно и адекватно лечение, отбеляза специалистът. По неговите думи следва да се отбележи и напредъкът в областта на превенцията, като хората отдават напоследък повече внимание на важността на профилактиката и резултатите вече са видими.
Дискусията се проведе в рамките на проекта „Чисти санитарни помещения – предизвикателство или грижа за детското здраве”, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД