Неплащането на лечебните заведения е изнудване, смята проф. Валентин Игнатов

Неплащането на лечебните заведения е изнудване, смята проф. Валентин ИгнатовЩе си разплатим всички дългове, болниците ще бъдат доволни, ще си увеличим заплатите, много хубаво ще стане. Така саркастично председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов коментира възможността НЗОК да не плати на лечебните заведения част от парите, изработени от тях в рамките на лимитите. Информацията за това се появи миналата седмица, след като по време на пресконференция председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев съобщи, че министърът на финансите Владислав Горанов е прогнозирал плащанията на здравната каса да намалеят с 22.8 млн.лв. на месец.
Проф. Игнатов заяви, че подобна ситуация не бива да се допуска, защото е безсмислено и нецелесъобразно. Той каза, че ако тя се случи, болниците ще спрат плащанията към фирмите, а те ще спрат доставките на лекарства и консумативи. Пациентите ще страдат, а лекарите няма да си получават заплатите. Тук говорим вече не за листи на чакащите, а за отказ от плащане не на надлимитна дейност, а на извършена лимитна дейност. Дори този бюджет, който касата си го определи сама, тя не може да си го изпълни. Те казаха, че този бюджет трябва да ни стигне, а ние казахме – добре, ще се мъчим да ни стигнат. Сега има възможност и тези пари да не ни дадат, коментира проф. Игнатов.Според него неплащането на изработените от лечебните заведения пари е изнудване към тях.
Председателят на Асоциацията на университетските болници отбеляза, че за съжаление не могат да се приемат никакви прави мерки срещу действията на НЗОК и държавата. Той припомни, че такива мерки има срещу Постановление 57, с което се въвеждат лимитите, но жалбата на асоциацията е била отменена с мотива, че не е целесъобразна. По думите му, няма смисъл да се търсят и парите по съдебен път, защото в това време болници ще фалират. Докато си ги потърсим, те ще ни ги платят след години. Няма да дойдат утре. Един съдебен процес върви в рамките на 4-5 години, каза проф. Игнатов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД