Отказват следболнична помощ на психичноболните у нас

Отказват следболнична помощ на психичноболните у насДокато здравната реформа се фокусира основно върху състоянието на Спешна помощ и контрола върху разходването на парите за здраве, важен контингент в системата остава без жизненонеобходими грижи.
Системно и в цялата страна все още се отказва достъп до следболнична помощ на психичноболните.

Именно тази помощ обаче е от изключително важно значение, защото страната ни е на последно място в Евросъюза по грижа за психично болните пациенти, коментира в студиото на България Он Ер психиатърът д-р Владимир Велинов.
Тази група хора има нужда от лекар, който да им назначи лечението и да оцени заболяването им, от медицинска сестра, от терапевт. Ако няма постоянно сътрудничество между лекари, пациенти и роднините им, пациентът остава във вакуум и състоянието му се влошава, обяснява специалистът.
Според него извънболничното лечение в повечето случаи е дори по-важно от болничното. Експертът сравни и условията и лечението на психично болните с това на Запад.
Ние сме в пъти, да не кажа 10 пъти по-зле, отколкото тях. Защото ако у нас на един пациент в болнично обслужване се падат 0,5 или 0,75 служители, то в някои от по-развитите държави професионалистите към пациенти са в съотношение две и половина-три. Така на всеки един пациент се падат по трима души, които да са около него и да организират живота му, изтъкна д-р Велинов.
По думите в извънболничното обслужване пациентът ни не може да разчита на нищо друго, освен на специалиста-психиатър, при когото ходи веднъж месечно, а той се нуждае от ежедневно обгрижване.
Като основен проблем специалистът очерта, че след като приключат лечението си, пациентите не са осигурени и не могат да продължат лечението си, защото нямат средства.
Има и други случаи, при които пациентите са опасни и съдът се произнася за тяхното лечение.
Докато пациентът е в болницата, държавата го осигурява, но след като излезе, той не е осигурен и се получава един безсмиселн парадокс. Пациентът трябва да си купи сам медикаментите за своята принуда, наложена от съда. Крайно време е министерството на здравеопазването и правосъдието да издадат наредба за финансирането на извънболничното принудително лечение, препоръча експертът.
Той подчерта, че пациентите не са виновни, че са болни и опасни, но са пренебрегнати от всички.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД