Извадиха 10-сантиметров паразит от окото на жена

Извадиха 10-сантиметров паразит от окото на женаВеликотърновският офталмолог д-р Емил Николов извади от окото на жена 9-сантиметров нишковиден паразит. Според лекаря това е вид червей, който е силно подвижен, среща се при кучета и изключително рядко може да се засели в хора.
Пациентката се оплаквала от силни болки в окото и се наложила спешна операция. По време на интервенцията лекарят открил нещо, наподобяващо конец.
Д-р Николов разказва, че лесно извадил чуждото тяло от окото на жената, но забелязал, че то се движи. Оглеждайки я, забелязах, че има някаква подутина и започнах да разглеждам под микроскоп. Забелязах, че има нишковидна структура. Започнах съвсем леко, като амбулаторна интервенция, с разрез на най-външния слой на очната ябълка, който се нарича конюнктива. И там се показа структура, която напомня конец. Имайки предвид факта, че пациентката работи като шивачка, помислих, че по някакъв начин може да се е втъкнал конец и да се е разширил по неведоми пътища, разказа д-р Николов.
Той още не може да скрие удивлението си от видяното, тъй като подобни паразити въобще не се срещат в България. Чуждото тяло излезе добре и изненадата за мен беше…в първия момент аз отдадох на температурната разлика това свиване, но като го сложих на плоскост и го разгледах по-екзактно под микроскоп, установи се, че това е един червей. Изненадата ми, както сами разбирате, беше много голяма, огромна. Защото обектът беше около 10-сантиметров, и изумлението ми продължава все още, коментира той.
Лекарят твърди, че паразитът в окото на жената е разпространен в някои части на Африка. Най-вероятно се касае за паразит от рода лоа лоа, за който типичната локация е Централна и Западна Африка. Това, което успях да изкопча от нея е фактът, че жената работи в шивашка фирма. Тя спомена, че внасят платове и суровини от екзотична дестинация. Пренася се яйце от око на болен индивид до око на друг болен индивид. Други мои колеги, с които съм споделял не са описвали подобни случаи, каза д-р Николов.
В момента състоянието на жената е добро. Според лекаря, няма опасност за хора, с които тя е била в контакт. Това е четвърти случай в света за последните 100 години.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД