Има сигнали до прокуратура и полиция за над 20 случая за източване на здравната каса

Има сигнали до прокуратура и полиция за над 20 случая за източване на здравната каса Здравната каса периодично подава сигнали до прокуратурата и Икономическа полиция за измами на лечебни заведения, с които се източват парите на НЗОК. Само за последната година и половина разследващите са сезирани за над 20 случая на нарушения, най-често за фиктивни отчети на пациенти или диагнози, обясниха от касата.
В здравната каса не водят статистика за сигналите, които подават към полиция и прокуратура, но със сигурност става дума за трицифрено число.
Преди 9 години касата сезира прокуратурата и полицията за 58 нарушения, установени само за месец. 25 случая бяха в извънболничната помощ, 29 - в стоматологичната, три - в болниците, и един в лаборатория. Повечето бяха за издаване на документи с невярно съдържание и отчитането им като медицински дейности, които не са извършени. След това не се е чуло от сигналите да е имало резултат. Едно от обясненията е, че част от нарушенията не са за големи суми и разследващите органи не се занимават с тях.
Досега обвиняемите и осъдените за източване на касата се броят на пръсти. През 2004 г. личен лекар от русенско село получи 1 г. ефективна присъда заради фиктивни прегледи за 700 лв., отчетени към НЗОК. Пак в Русе зъболекарка отиде на съд за използване на документи с невярно съдържание. В Сливен медици от частна болница също бяха обвиняеми за източване на касата. Преди няколко години Икономическа полиция нахлу в болницата в Шумен, но не стана ясно дали е последвало разследване и обвинение.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД