БЛС: Националната здравна карта трябва да се случи

БЛС: Националната здравна карта трябва да се случиНационална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Сливането на болници трябва да има пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, не виждам защо то трябва да бъде сливано. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по здравен мениджмънт. Това заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод предложената здравна реформа.
По думите му националната здравна карта трябва да се случи, защото няма друг начин да се докаже качеството на едно лечебно заведение.
Проблемът с акредитацията също е субективизмът. Никой не може да гарантира на този етап, че акредитационните комисии са най-добрият начин за поставяне на оценки, даващи възможност за сключване на договор с регионалните НЗОК. Съществува обаче съмнение, че тези комисии могат да бъдат субективни. Да не се залага много на акредитацията, ако се решава Здравната каса с кое лечебно заведение да сключи договор, каза д-р Грозев.
Според него пациентите и тяхната убеденост в качеството на колектива в болницата решават по най-добрия начин.
Във връзка с  д-р Грозев обясни:
След дълга проверка, която е започнала през 2007 г., стана ясно, че някои лекари са пристъпили закона. Решението, вероятно, ще бъде обжалвано от страна на болницата. За съжаление тук страдат и пациенти и заради постъпки на дадени лекари, страдат всички. БЛС ще помогне колегите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място. Ние ще се стремим да помогнем на колегите. Управителният съвет и аз лично ще разговарям с директорите на други лечебни заведения и ще съдействам колегите ни да бъдат наети на работа.
Той каза още, че в най-скоро време на събор на БЛС, който е висшата форма на власт в Съюза, ще бъдат предложени променим в Устава на Централната етична комисия, така че тя да бъде изпълнена със съдържание. На този етап действията й имат само препоръчителен характер към регионалните комисии.
Според него "ловът на вещици“ в българското здравеопазване не е най-добрият начин за контрол и управление от страна на министерството.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД