Носете здравната си книжка, когато отивате на почивка

Носете здравната си книжка, когато отивате на почивкаВ сезона на летните отпуски и почивки Националната здравноосигурителна каса напомня на гражданите да не забравят здравноосигурителната си книжка, когато заминават на почивка.
Оттам информират, че ако се наложи, със здравната книжка всеки пациент може да получи медицинска помощ по линия на здравната каса.
За целта може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, като му представите здравноосигурителната си книжка.
НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи.
Ако в лечебното заведение, където търсите инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми.
За улеснение на здравноосигурените граждани рецептите, с които са предписани лекарствени продукти за остри и хронични заболявания, лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни, се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК на територията на цялата страна.
Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества.
Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.
Ако се налага да постъпите в болница може да се обърнете директно към най-близкото лечебно заведение, където ще Ви прегледат и ще Ви издадат направление за постъпване в болницата по необходимата клинична пътека.
Заплащате само потребителска такса от 5,80 лв. за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни в годината, уточняват от НЗОК.
Ако сте приет в болница по клинична пътека, в която е включено скъпо струващо медицинско изделие или консуматив, което не се заплаща или се заплаща частично от касата, то това обстоятелство изрично е записано в текста на клиничната пътека.
От касата напомнят, че ако почивката е свързана с пътуване в друга държава членка на Европейския съюз трябва предварително да си извадите европейска здравноосигурителна карта или временно удостоверение, което замества ЕЗОК.
Тези документи не са задължителни, те са препоръчителни, но осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от Европейския съюз, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Задължително условие при тяхното издаване е изрядният здравноосигурителен статус, припомнят още от осигурителната институция.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД