Ще има пострадали от новата здравна карта структури

 Ще има пострадали от новата здравна карта структуриНяма как да няма пострадали структури от новата здравна карта. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на блиц контрол в здравната комисия в парламента. Той допълни, че заявява това пред депутатите, за да бъде напълно честен за това, което предстои.
Москов изброи критериите за здравната карта - достигане на средноевропейски нива за наситеност с легла по заболявания, достъпност, качество и комплексност на услугата. Той обеща, че критериите ще бъдат обективни, а не например форма на собственост или други субективни критерии.
По думите на Москов няма критерии, които да не бъдат упрекнати в субективизъм или лобизъм, но той гарантира, че процесът ще бъде максимално публичен и прозрачен.
На въпрос за дълговете на болниците министърът каза, че няма видима тенденция за сериозно увеличаване на задълженията, а само минимално увеличение на просрочията. Има ясна тенденция за намаляване на задлъжнялостта през различни начини, допълни министърът и посочи за пример ВМА и „Св. Георги“.
Москов не можа да даде по-конкретна информация за дълговете, като уточни, че подробен анализ ще бъде представен пред комисията на следващото заседание.
Относно продажбата на обособени части от лечебни заведения Петър Москов обясни, че по данни на здравното министерство общо 351 са тези имоти, които не се използват за лечебна дейност, а пустеят и продажбата им би помогнала за погасяване на част от натрупаните дългове. Вчера кабинетът одобри продажбата на два болнични имота.
Министерството на здравеопазването работи в няколко насоки за ограничаване на преразхода в бюджета за лекарства, стана ясно още от думите на здравния министър. На въпрос какви мерки се предприемат за ограничаване на преразхода за лекарства за домашна употреба, който към първото полугодие е 63 на сто, той коментира, че спокойствие за бюджета за лекарства няма и не трябва да има.
Министър Москов каза, че другата сряда ще излезе промяна в Наредбата от ЗЗО за задължителните отстъпки за определени лекарства от фармацевтични компании към Здравната каса, което е една от мерките за ограничаване на преразхода.
Паралелният износ също е проблем, подчерта Москов и уточни, че министерството работи и в посока на мерки за ограничаването му. Готви се информационна система, която ще проследява пътя на лекарството от влизането му в страната до евентуалното му излизане, въвеждане на уведомителна процедура за този, който иска да изнася лекарства в Агенцията по лекарствата и възможност тя да забрани за определен период от време износът. Системата ще бъде готова най-рано през септември, уточни министърът.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД