Болничната асоциация подкрепя приватизацията на лечебни заведения

Зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей МарковТова е изключително добро действие, тъй като досегашната ни практика означаваше похабяване на националното богатство на нашия народ, а именно сградния фонд, който не е използван достатъчно добре и който стои, без да има функциите, за които е създаден, при условие, че специалистите – тъй като инвеститорите в огромната си част са лекари, специалисти - се налагаше да търсят решения извън тяхната естествена среда. Така зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков окачестви възродената идея за приватизация на лечебни заведения, залегнала в промените на ЗЛЗ.
По думите му това е полезен ход, а интерес за приватизиране на болници има в самото съсловие. Практиките навсякъде по света показват, че инвеститорите в основната си част са медицински специалисти.
Малко са изключенията от тази практика, коментира още той и посочи, че у нас случаят е точно такъв: Инвеститорите са хора от средата, които познават практиките, познават условията на конкретните сгради и лечебни заведения и те могат да реализират практики, които са полезни и на обществото, и на съсловието, каза той и препоръча в условията на договорите за приватизация да има клауза за запазване на дейността.
Най-вероятно има логика, но точно на лечебни заведения за болнична помощ мисля, че няма да се случи. Може би ще има възможност за реални действия по-скоро в доболничната помощ, отколкото в болничната. Това пък смята председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Според него приватизацията би била далеч по-реализуема в доболничната, отколкото в болничната помощ. По думите му, това би довело по-скоро до изразходване на средствата по по-оптимален начин, отколкото до увеличаване на парите в здравеопазването. Д-р Грозев смята още, че приватизацията ще доведе и до повишаване на контрола върху изразходването на средствата, тъй като той ще се извършва от самите лекари, работещи в лечебните заведения. Председателят на БЛС изрази предположение, че повишаването на качеството на лечението е също сред факторите за възраждането на идеята. Има и известни притеснения – това са терените на болниците, болнични сгради, дейности, посочи той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД