Министър Москов ще решава за лекарските правата на д-р Байчева от Тетевен

д-р БайчеваСлед като БЛС оправда гинеколожката от болницата в Тетевен, обвинена за смъртта на бебе, министърът на здравеопазването може да отнеме лекарските й права.
Той заяви, че смята да проведе разговор с представители на съсловната организация още тази седмица, след което да се запознае с аргументите на Етичната комисия при регионалната лекарска колегия в Ловеч, която реши да не лишава от работа д-р Нина Байчева, отсъждайки „невинна“.
Москов посочи, че след тази среща ще прецени дали да се възползва от правомощието си да отнема лекарски права.
Бебето, родено на 22 април в тетевенското родилно отделение, почина два дни по-късно в плевенската болница. За фаталната развръзка се разбра след жалба на майката. В нея младата жена твърди, че по време на раждането върху нея е била упражнена физическа сила. Тя смята, че това е станало причина за смъртта на детето й.
В началото на седмицата Министерството на здравеопазването публикува доклада на здравните инспектори, според който медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при воденето на раждането.
Оказва се, че дежурната лекарка тогава неправилно е преценила възможностите за вагинално раждане, продължаването му в този ход и прилагането на висок форцепс, който се е оказал неуспешен.
Освен това е пропусната възможността между 16-и и 17-и час да се извърши цезаровото сечение със значително по-добра прогноза за плода. Интрапарталната асфиксия и опитът за налагане на форцепс са причина за тежкото депресивно състояние с механични тъкани, съдови и вътремозъчни увреждания.
Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, гласи още документът.
Непосредствена причина за смъртта на бебето е полиорганна недостатъчност в резултат от развил се ДИК синдром, проявен морфологично с масивни паренхимни кръвоизливи и огнищни некрози във вътрешните органи, както и кръвоизлив в храносмилателната система.
След инцидента АГ отделението в тетевенската болница затвори врати.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД