С 5-10% годишно расте броят на болните от рак на простатата

С 5-10% годишно расте броят на болните от рак на простатата С около 5-10 процента на година се увеличава броят на болните от рак на простатата у нас и всяка година се диагностицират около 3000-4000 нови случая. Това съобщи на пресконференция в Пловдив д-р Антоанета Томова, началник на отделението по "Химиотерапия" в Пловдивския онкологичен диспансер.
В същото време долната възрастова граница на пациентите постоянно пада, макар обичайно болестта да засяга мъже над 65-70 години, допълни д-р Томова.
Днес започва кампанията за ранно откриване на рак на простатата "Моят баща е моят герой!", която е подкрепена и от Българското онкологично дружество, съобщи председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров. Той подчерта, че всеки български мъж може да отдели няколко минути и да си направи т. нар. PSA /Рrostatic Specific Antigen/ тест, който e единственият специфичен кръвен маркер за простатната тъкан.
Първоначално карциномът на простатата протича без изявени симптоми и ранната диагностика позволява терапия, която води до пълно излекуване на пациентите, обясни д-р Томова. На по-късен етап, когато туморът се увеличи, засегнатите чувстват затруднения при уриниране, дискомфорт при полови контакти, болка в кръста, която често погрешно се диагностицира като ишиас, лумбаго или дископатия, допълни д-р Томова. Тя припомни, че всеки, който иска да се консултира за рак на простатата, може да направи това в кабинета по урология в Пловдивския онкологичен диспансер безплатно и без направление.
По думите на д-р Томова, ракът на простатата е най-разпространеното онкологично заболяване при мъжете. Често поставянето на диагнозата води и до психологически проблеми, които, ако се задълбочат, се развиват като тревожно депресивни състояния и панически кризи, съобщи психологът Елена Атанасова от Онкологичния диспансер в Пловдив. Според нея 47 процента от хората при поставяне на диагнозата имат завишени нива на стрес.
Кампанията за ранна диагностика "Моят баща е моят герой!" започва от Пловдив и ще продължи във Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково и Русе.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД