Медсестри настояват за диференцирано заплащане на труда им

Медсестри настояват за диференцирано заплащане на труда имВ момента всяка медицинска сестра в България работи за три, но получава половин заплата. По този повод министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обяви, че от следващата година сестрите трябва да получават заплата в размер на 1000 лв.
Ние не сме съгласни с това и ще искаме стартовото възнаграждение на медицинските сестри да бъде в размер на три минимални работни заплати - 1020 лева в момента. Това заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.
Тя подчерта, че медицинските сестри у нас най-често страдат от синдрома на прегарянето и най-често са подложени на насилие, че не са адекватно оценени по отношение на заплащането и не получават необходимото уважение към положения от тях труд. Затова Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за диференцирано заплащане за сестрите, които продължават да повишават своята квалификация и възприемане на степени, чрез които високообразованите сестри да могат да извършват контрол над тези с базово сестринско образование.
Статистиката у нас наброява 26 200 медицински сестри в работоспособна и 3500 в пенсионна възраст. Реалната цифра, от която имаме нужда обаче, е 55 000 медсестри и още 12 000 професионалисти по здравни грижи. В Европа на всеки 1000 души население, се падат по 7 медицински сестри, докато в България те са два пъти по-малко.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД