Медицинският одит е установил пропуски в работата на „Софиямед”

Медицинският одит е установил пропуски в работата на „Софиямед” Започнахме проверка на „Софиямед” на 24 април, когато самата болница извади изводи за дейността си. Това заяви шефът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” доц. Златица Петрова в сутрешния блок на Нова телевизия. Установихме отклонения по отношение на условията за работа. Пример е „човешият ресурс” -например второ ниво на компетентност за Отделението по неонатология. Вместо четирима лекари, както гласи стандартът, „Софиямед” има само двама лекари. В клиниката по акушерство и гинекология стандартът е спазен, уточни доц. Петрова.
Доц. Петрова посочи, че има липса на документирани данни за състоянието на малката Никол, което вероятно щяло да бъде оспорено от „Софиямед” като нарушение.
След като детето е бито през нощта, чак в 19:00 часа на следващия ден вече има данни за състоянието на Никол, каза Петрова. Отразено е само кръвопреливането, защото детето е „леко жълто”, има много нисък хемоглобин, заяви тя. Попитана дали тези документални липси не са опит да се скрие истината, доц. Петрова отговори, че би го класифицирала като небрежност.
Шефът на медицинските инспектори заяви, че „Софиямед” е нарушила собствения си правилник по отношение на Емилия Ковачева и даваните от нея двойни смени. От месец януари насам Ковачева е имала по седем 24-часови дежурства месечно, каза доц. Петрова. Може ли една жена с толкова смени непрекъснато да наблюдава новородените, попита риторично медицинският инспектор. Тя добави, че акушерката е била подкрепена от неонатолог – лекар, но той е почивал, когато е нямало спешна ситуация.
Като нарушение е установено, че не всички служители на болницата са застраховани. Застраховани били едва 77 лекари.
Не оспорвам, че вероятно има нарушения и в други болници, каза доц. Петрова. Масово в здравната ни система положението е лошо. Като нарушение на стандарт се счита и източването на пари от НЗОК чрез клинични пътеки. В тези случаи има и нещо по-опасно - неверните епикризи, които се правят, за да се защити дадена клинична пътека, подчерта шефът на „Медицински одит”.
Не оспорваме 240-те часа извънреден труд на Емилия Ковачева. Стандартите са много хубаво нещо, но в ЕС тези стандарти се обезпечават с по 5000 лева на гражданин, а в България - с по 500 лева. Това заяви д-р Иван Колчаков, един от ръководителите на „Софиямед”.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД