Хора с увреждания искат промени в системата на ТЕЛК

Хора с увреждания искат промени в системата на ТЕЛКХората с увреждания ще протестират пред парламента днес, в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам.
Те ще настояват за промяна в системата на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Няколко националнопредставителни организации у нас също ще изразят недоволството си.
В демонстрациите ще се включат и представители на Центъра за психологически изследвания. Нейният председател д-р Диана Инджова заяви че хората с увреждания у нас са 562 хиляди, което в процентно отношение е много по-малко от останалите страни в ЕС.
Тя коментира обаче, че хората у нас имат доста повече проблеми, затруднен достъп до социалните си права. Проблемът с корупцията в системата според нея няма да се реши с прехвърлянето на ТЕЛК към Лекарските консултативни комисии.
Такъв експеримент е правен в Холандия. В държави, които не са толкова демократични, като България, където корупцията е с по-висок индекс, е нормално да имаш централизация. Когато ти я децентрализираш, като в Холандия, ти фалираш някой стълб от системата на пенсионното осигуряване. Явно това е някаква много дълбока цел и всички ние се замисляме за това, смята Диана Инджова.
Според председателя на Центъра за психологически изследвания хората с увреждания у нас са подложени на сериозно гонение.
Тя каза още, че има много хора, които имат увреждане, но не са регистрирани никъде в системата и не ползват социални помощи поради тази причина.
Има голям процент хора, които не отиват да си вземат ТЕЛК решението, защото унижението е огромно, коментира експертът.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД