850 диагнози ще покрива спешен пакет

д-р Петър МосковСпешният пакет, готвен от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, ще покрива 850 диагнози. Eкспертите на МЗ вече са готови с пакета и в него влизат състояния, като инфаркт, инсулт, всички видове ухапвания от животни и отравяния, кома, дихателна недостатъчност, белодробна емболия, травми, някои хирургични интервенции като инфаркт на червата или остра жлъчка, бъбречни кризи, усложнено раждане и др. За лечението на тези диагнози болните няма да чакат и да плащат нищо, независимо дали са осигурени или не. Реформата в спешната помощ предвижда да се създадат специализирани центрове в големите болници. В тях ще работят най-добрите медици в съответната област, а пациентите ще бъдат лекувани с най-модерна апаратура. Това всъщност е осъвременен вариант на концепцията за 11 малки "Пироговчета", предложена от предишния министър д-р Таня Андреева. Сега те са наречени центрове - травматичен, токсикологичен, по изгаряния, кардиохирургичен, неврохирургичен и мозъчно-съдов. Според състоянието на пациента линейката ще го откарва в най-близкия такъв център.
Всяка болница може да разкрие спешен комплекс, стига да отговоря на определени условия. Например за да има право да поема спешните травми, лечебното заведение ще трябва да разполага с модерна образна диагностика, обучени травматолози, ортопеди и хирурзи, да е оценено с най-високото трето ниво на компетентност в съответната специалност, да има на разположение достатъчен брой екипи, които да осигурят 24-часов прием, и т.н.
В София ще има поне шест такива центъра, като в едно лечебно заведение може да бъде изграден повече от един. В страната модерните отделения ще са в областните болници.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД