Методиката за финансиране на болниците ще се явява на „поправителен”

Методиката за финансиране на болниците ще се явява на „поправителен”Методиката за финансиране на болниците отива на „поправителен”. Спорната методика за финансира не на болниците, която създаде напрежение заради лимитираните бюджети, ще бъде коригирана от Надзорния съвет на НЗОК утре. Той ще обсъжда предложенията за промени на здравното министерство и оперативното ръководство на касата.
Предложили сме болниците, които извършват спешна помощ, да получават заявеното в началото на годината по-високо финансиране от останалите - поне 95% от миналогодишното, каза зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. Изискването не е взето предвид в достатъчен размер при отпускането на месечните бюджети, добави той.
Другата корекция в методиката цели тя да отразява откритите нови дейности, увеличен обем дейност или повишаване на нивото на компетентност на дадена структура. В момента това не се взема предвид и клиники и болници, които работят повече от миналата година, получават по-малък бюджет. Структури, които са намалили работата, получават пари като миналата година.
Третата корекция е свързана с онколекарствата. Лечебните заведения, които извършват онкологична помощ, имат 93% бюджет за дейността, но не и за лекарствата. Това създаде дефицит и на места обявиха, че връщат болни. Бюджетът за онколекарства ще бъде увеличен, каза още д-р Шарков. След тези корекции напрежението би трябвало да спадне. То се създавало не само от лимитите, но и от затегнатия контрол по отношение на т.нар. фиктивен прием на болни.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД