От началото на годината - 16 случя на туларемия у нас

проф. Тодор КантарджиевОт началото на годината са потвърдени лабораторно 16 случая на туларемия. Като имаме предвид, че последните години или сме нямали случаи, или сме имали по един-два случая на година, именно затова алармираме. Случаите, които са от тази година са от Софийско (западно и северозападно от София), от района на Бургас, Ямбол, Стара Загора и Пловдив. Това заяви за Фокус директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Според него, появата на заболяването в тези региони се дължи на увеличения брой на мишки и плъхове т.нар. „полски гризачи”, тъй като на много места в страната не беше прибрана реколтата. Не коментирам причините за неприбиране на реколтата.
Когато тя остане на полето, се увеличава броят на плъховете и мишките, допълва Кантарджиев.
Той уточнява, че значение имат и наводненията. Те винаги са причина за появата на единични случаи от инфекциозни опасни заболявания. Слава Богу, че обикновено епидемиите се причиняват от липса на вода, а не от много вода. Многото вода може да предизвика единични случаи на заболявания, които са у животните и в гризачите най-вече. Опасното при наводнения е, че хората, които са в засегнатите райони, почиствайки пораженията, могат да се заразят със заболявания, причинени от микроби, които проникват през ранички по ръцете и краката на хората. Именно затова, когато се ликвидират последствията от наводнения, трябва много да се внимава и да се дезинфекцират всички рани по ръцете и краката. Също така трябва да се работи и с ръкавици, които след това трябва да се дезинфекцират, допълва проф. Тодор Кантарджиев.
Туларемията е зооантропоноза. Тя е от групата заболявания, от които боледуват животните и често се проявява при хората. Тя е от групата болести, които имат зоонози т.е. болести при животните, които имат епидемичен потенциал. Могат да причиняват епидемии сред хората. Това се дължи на факта, че микробът, освен, че е устойчива външната среда, при него инфекциозната доза е много ниска. При ухапване от кърлеж, много малко на брой микроби могат да причинят заболяване при човека. Туларемията обикновено влиза в арсенала на оръжия за масово поразяване, включително и в арсенала за биотерористични атаки.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД