Над 1.5 млн. лв. изплатила УМБАЛ „Проф. Киркович” за наследени просрочени дългове и текущи дейности

Над 1.5 млн. лв. изплатила УМБАЛ „Проф. Киркович” за наследени просрочени дългове и текущи дейностиНа 2 април областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, старозагорски депутати и директорите на РЗИ, РЗОК и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” се срещнаха с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Срещата бе по искане на старозагорци, а повод за нея бе намалението с близо 9% на парите за здравеопазване в Старозагорска област, което засяга най-вече УМБАЛ „Проф. Киркович”.
доц. ЙовчевПо време на разговора д-р Москов е заявил, че ще се търсят вътрешни компенсаторни механизми от резерва на НЗОК, за да се осигури дофинансиране на най-голямата областна болница.
Вместо болницата да получи 95% от средствата за 2014 г., отделно и за новата дейност, на база изчисленията на РЗОК, ще получи едва 88%, обясни след срещата доц. Йовчев. През последните 3 г. средствата, които УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" получава от НЗОК, са намалени със 7 млн. лв. - от 25 млн. лв. за 2013 г. до 17,8 - за 2015 г. Според доц. Йовчев старозагорската УМБАЛ е единствена в страната сред университетските болници с намален бюджет.
Въпреки тежкото финансово състояние на болницата загубите в здравното заведение продължават да намаляват. В момента недостигът по разплатени сметки е в размер на 60 000 лв. За предходни месеци през миналата година е достигал до 400 000 лева, каза доц. Йовчев. Ще се търсят резерви в самата дейност на лечебното заведение и по отношение на реорганизацията на лечебния процес, ще анализираме разходите, които можем да намалим. Вече пуснахме когенератора. Той също ще намали сметките за електроенергия на болницата, обясни още той.
Към края на февруари задълженията на болницата възлизат на 19,5 млн. лева. Изплатени са над 1,5 млн. лева за наследени просрочени дългове и суми за текущи дейности.
По отношение на заплатите на персонала в болницата доц. Йовчев заяви, че възнагражденията вече се превеждат към 30-о число на съответния месец. Продължаваме да сме длъжници по отношение на една неизплатена заплата. Надявам се, че тези дни, ако от бюджета бъдат преведени надлимитните средства за февруари и март, ще имаме възможност да изплатим част от забавените възнаграждения, а останалата част - до края на май, изрази оптимизъм доц. Йовчев.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД