Онколекарство изчезна от аптеките

 Онколекарство изчезна от аптекитеЗаради административни неуредици животоспасяващ медикамент изчезна от българския пазар. Става дума за онколекарството Зелбораф, съобщават от Пациентски организации „Заедно с теб“.
То е единственото, което действа при конкретни случаи - предимно за лечение на неоперабилна меланома - най-опасния вид на кожен рак, който не може да се отстрани по оперативен път.
За липсата е сигнализирала жена, чийто баща се е лекувал със Зелбораф от няколко месеца в столично лечебно заведение.
Туморът се е повлиял от терапията и лечението е протичало повече от добре, но от март медикаментът е недостъпен заради прекратен договор с фирмата-производител.
Болницата е безсилна, а онкоболните са на практика обречени - само за 20 дни туморът е рецидивирал и пациентът е в по-тежко от преди състояние.
Пациентските организации вече са се обърнали към институциите за решаване на проблема.
Това обаче не е единственото важно лекарство, което не са намира в аптечната мрежа у нас. Чрез промени в законодателството властимащите спират износа на лекарства, които се произвеждат в България, ако има недостиг в аптеките.
Държавата вече въведе ограничителен списък за десетки медикаменти, които се изтеглят от пазара. Причината - заради износа често пациенти с хронични заболявания остават без лечение.
Идеята на правителството е в аптеките да има поне 15% повече от количествата лекарства, нужни за лечението на пациентите през следващите три месеца.
Прогнозата ще се прави на база на използваните медикаменти в предишен период, защото само така дефицитните лекарства няма да влизат в черния списък за износ. Често обаче в аптеката следващата доза липсва и тогава започват трудностите за пациентите у нас.
От началото на годината случаите с недостиг на инсулин в аптеките например рязко са се увеличили.
За жалост обаче трудно се намират и други медикаменти - животоподдържащи лекарства или продукти за скъпоструващо лечение на тежки хронични заболявания.
От Българския фармацевтичен съюз предлагат да се ограничи износът на лекарствата, които изчезват от аптеките. По въпроса предстоят консултации между съсловната организация и членовете на Комисията към здравеопазването в Народното събрание.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД