Налагат по-строг контрол на хранителните добавки

Султанка ПетроваХранителните добавки на българския пазар трябва да подлежат на нов и по-строг контрол - както медикаментите.
Тяхната продажба пък ще трябва да се съблюдава от Агенцията по лекарствата, а не както досега от Агецията по храните. Т. е. за наблюдението им и за пускането на пазара да отговаря здравното министерство, а не земеделското. Идеята е на депутати от Патриотичния фронт.
Султанка Петрова заяви, че съвсем скоро такъв проект за изменение в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще бъде внесен за обсъждане в парламента.
Пазарът на хранителни добавки за миналата година възлиза на 237 млн. лв.
Става дума за продадените в аптеките препарати примерно за отслабване, за по-здрави нокти, по-бляскава кожа или за неуязвима простата.
Особено актуални са хранителните добавки за почитателите на фитнеса, които приемат различни вещества, за да трупат мускулна маса и да извайват тялото си по-бързо.
Продуктите се предлагат в необятни количества и в интернет, но те не могат да се проследят, наблюдават се само продадените опаковки в аптеките. А във фармациите се предлагат над 2500 вида хранителни добавки.
Д-р Петрова дава пример с младото момче, което почина, след добавка с протеини за повишаване на мускулната маса. Тя посочва, че съдържанието на тези продукти е крайно съмнително и никой не знае от какво са направени те.
Сед законовите промени, които предлагаме, ако даден продукт ще се предлага в аптеките, неговите активни съставки първо ще трябва да бъдат изследвани в лабораторията на Агенцията по лекарствата, посочва депутатът от Патриотичния фронт.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД