Само 10 000 лв. дава касата за болни с мозъчни аневризми

Само 10 000 лв. за болни с мозъчни аневризмиИ през тази година здравната каса ще продължи да покрива само 10 000 лв. от спасителното и без алтернатива ендоваскуларно (вътресъдово) лечение на пациентите с мозъчни аневризми.
Това разказва пред „Труд“ Петър Петров, баща на 31-годишната Силвия от Сопот, една от българките с опасното за живота заболяване, който се срещна със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Когато 10 000 лв. не достигат за инвазивната терапия на българчетата до 18 г., тогава остатъкът от нужната сума ще се покрива от Фонда за лечение на деца. Това ще го осигурим. Но промяна в плащането от страна на НЗОК за възрастните болни през тази година не можем да направим, коментира д-р Шарков.
Той посочи, че бюджетът на НЗОК вече е разпределен и няма излишни средства.
Ако започнем да покриваме напълно ендоваскуларното лечение, това означава да лишим други болни от тяхната терапия. Ще направим всичко възможно да гарантираме процедурите от догодина, заяви д-р Шарков.
Близо 250 са българите с мозъчни аневризми годишно, които се нуждаят от модерния метод.
При тях класическа операция не може да се извърши, тъй като животът им ще бъде поставен в огромен риск и е възможно да не я преживеят. Затова по безкръвен път специалисти стигат до патологичните съдове в мозъка и те се „попълват“ или със специално вещество, или се имплантират стентове.
Само че терапията достига 20 000-30 000 лв., и болните трябва да доплащат съответно по 10 000 или 20 000 лв., което е непосилно. В момента пациенти като Силвия ги събират с дарения или чрез благотворителни концерти.
Навсякъде в ЕС терапията се поема от здравните фондове.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД