МЗ ще ограничава с промени в закона паралелния износ на лекарства

МЗ ще ограничава с промени в закона паралелния износ на лекарстваМинистерството на здравеопазването ще инициира нови промени в Закона за лекарствата, с които да ограничи паралелния износ на медикаменти. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Изявлението му бе по повод на съобщенията от страна на пациентски организации, че заради паралелния износ са изчезнали някои медикаменти, като например бързодействащия инсулин.
Миналата година с промени в законодателството НС наложи ограничения на тази практика, но Конституционният съд отмени в края на януари част от приетите текстове.
Това, което беше прието от предишния парламент, не конкретизираше рискова група, а се разпростираше върху всички регистрирани лекарства в България. Гледайки реално какво се случва в европейската практика, ние ще предложим на Министерски съвет и на Народното събрание, на базата на един ретроспективен анализ да се види кога, какво е изчезнало, за какви периоди от време. Когато то не се дължи на производствени проблеми, а се дължи главно на търговия, да се изработи списък за наблюдение. Ако например търговец иска да изнесе парацетамол, а ние видим, че липсва, ние го включваме в списъка и в него го наблюдаваме. Въз основа на цялата база данни, която има касата, нашите структури, като ИАЛ и Националният съвет по цени и реимбурсиране, заедно ще направят този анализ и на шестмесечие примерно, в него ще се вадят лекарства или ще се вкарват други, в зависимост от наличието на пазара, обясни д-р Пенков. Той добави, че когато се види, че има риск за достъпа на български граждани до лечение, което може да застраши техния живот или здраве, паралелният износ за въпросните медикаменти ще бъде забранен.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД