Евродепутати искат по-бърз достъп до качествени медицински грижи

д-р Андрей КовачевПреди броени дни в Европарламента се учреди група за по-бърз достъп до качествени медицински грижи. Идеята бе на няколко евродепутати начело с д-р Андрей Ковачев.
Организацията на практика не е парламентарна, а представлява група от съмишленици, които не са доволни от медицинските услуги в цяла Европа. Причината е, че навсякъде на Стария континент има пациенти, които нямат никакъв достъп до адекватни за 21 век диагнози и лечение.
По думите на българския евродепутат всички страни-членки са засегнати от тези проблеми, а България – особено остро, тъй като освен липсата на модерно здравеопазване.
В същото време от България изтичат медицински кадри поради ниско заплащане на труда им и хората у нас остават без лекарска грижа.
Съмишленици на Андрей Ковачев за тази инициатива са хората от българските пациентски неправителствени организации, Европейския пациентски форум, както и комисарят по здравеопазването д-р Витенис Андриукайтис.
Здравеопазването не е болна тема само в България. Много от пациентите в Европа днес имат ограничен достъп до навременни и адекватни диагностика и лечение.Това е всеобщо мнение, споделяно както от различните пациентски организации в Европейския съюз, така и от медицинското съсловие, фармацевтичната индустрия и здравните институции, посочва д-р Ковачев.
По думите му това е и основата, на която стъпва широка, общоевропейска платформа за партньорство между всички тези страни, ангажирани с търсенето и предлагането на нови, действащи решения за качествено здравеопазване.
Той посочва, че има съществено и нарастващо неравенство в достъпа до здравеопазване в Европа, констатират още през 2012 г. Европейският пациентски форум и българският Национален пациентски форум. Двете организации стават основните инициатори на бъдещото партньорство за преодоляване на тези неравенства, чийто официален старт бе даден в началото на септември, миналата година.
Още тогава са откроени някои тревожни тенденции: здравните системи са под натиск на нарастващото търсене на здравни грижи поради застаряването на европейското население и редица други фактори. В последните години, в много страни, разходите за здравеопазване растат по-бързо от БВП.
Последните години обаче са и годините на глобалната икономическа криза, последвана от финансова, принудила правителствата да въведат серия от бюджетни икономии във всички сфери – включително и в здравеопазването.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД