НЗОК и БЛС подписаха за плащането на лечебните заведения

НЗОК и БЛС подписаха за плащането на лечебните заведенияНадзорният съвет на НЗОК и ръководството на БЛС подписаха правилата, по които ще се плаща на лечебните заведения през 2015 г. Това съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. На срещата е била обсъждана и методиката за заплащане, като е постигнато съгласие тя да бъде подписана. Това най-вероятно ще стане утре.
Според новите правила и методиката болниците ще получат до 95% от парите, които са изработили през 2014 г. Те ще имат твърди бюджети, като парите ще бъдат разпределени по месеци и тримесечие.
При надвишаване на лимита за даден период лечебните заведения ще могат да използват до 5% от парите за следващия, но само когато става въпрос за пациенти, приети по спешност. Въпреки това прехвърляне на средства от месец в месец или тримесечие в тримесечие в края на годината те не бива да излизат от рамките на твърдия бюджет. Според директори на болници и част от членовете на Надзорния съвет обаче, промяната в правилата и новата методика ще доведат до появата на листи на чакащите и дори до финансовото затъване на лечебни заведения.
Това, което беше договорено при предишните срещи с надзора, включително и с МЗ и на нашия Национален съвет, който се проведе преди няколко дни, всички текстове, които тогава уточнихме сега бяха преговорени и приети. Без един, за който се оказа, че касата няма към момента техническа възможност и няма как да влезе в сила“, каза д-р Райчинов. Той отбеляза, че по предложение на БЛС са вкарани няколко нови неща в методиката и те са били одобрени от Надзорния съвет. Едно от тях е пациентите да имат право да се явяват на вторичен преглед по каса не в рамките на един месец, както е в момента, а в рамките на три.
Одобрено е също така НЗОК да заплаща за лечението на пациенти, за които болницата е изпълнила алгоритъма по клиничната пътека, но той доброволно е решил да напусне болницата по-рано от предвиденото. Д-р Райчинов обясни, че това ще се случва след заверка от страна на дежурния лекар и на завеждащия отделението, че пациентът сам, по собствено желание е напуснал. Той отбеляза, че тези случаи обаче ще се заплащат от касата след проверка, за да се прецени дали няма натиск от страна на болницата върху пациента да си тръгне по-рано. "Тя може да провери и самия пациент дали не е подсетен да напусне лечебното заведение. Не съветвам никой да прави такива злоупотреби", каза още ръководителят на лекарския съюз.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД